мой волшебный мир кулинарии и творчества (laura_mz) wrote,
мой волшебный мир кулинарии и творчества
laura_mz

Средиземноморский салат фатуш (Mediterranean Fattoush Salad)

Mediterranean Fattoush Salad
Все наверное давно знакомы с салатом фатуш, а я вот только недавно познакомилась :)
Да, мне понравился этот салатик и пошла искать по миру разные варианты. В этом посте собрала, чтобы не забыть, ингредиенты с разных сайтов. Единственное, что я для себя заменила лимонный сок бальзамическим уксусом, в котором есть сладкая нотка. Мне так больше нравится.

25191894894_7d272e500d_c (499x700, 565Kb)
Ingredients
For the pita chips:

  • 1-4 TBSP light olive oil, or refined (unflavored) coconut oil

  • 1 large pita bread, regular or whole wheat (or 2-3 smaller ones)

  • pinch of salt, to taste

For the dressing:

  • ⅓rd-1/2 cup fresh lemon juice, to taste (about 1½ - 2 lemons)

  • ½ cup olive oil

  • 1-2 cloves garlic, grated on a microplane or very finely minced

  • 1 tsp. ground sumac

  • ¾ tsp. kosher salt (or ½ tsp. table salt)

  • ¼ tsp. black pepper

For the salad:

  • 2 hearts of romaine lettuce, chopped

  • 1 english cucumber, chopped into large bite-sized pieces

  • 2 medium tomatoes (or a couple handfuls grape or cherry tomatoes) cut into large bite-sized pieces

  • ½ cup flat leaf parsley, chopped

  • ¼ cup fresh mint leaves, chopped

Optional add-ins:

  • Thinly sliced radishes

  • Thinly sliced red onions

  • Crumbled feta cheese

Instructions
For the pita chips:

  1. To bake the pita chips: drizzle pita bread with 1-2 TBSP olive oil or melted coconut oil, rubbing it to coat both sides, and sprinkle lightly with salt. Bake at 350 degrees for 8-10 minutes, or until golden and crispy, then let cool and break into bite sized pieces.

  2. To fry the pita chips: cut or tear the pita bread into bite sized pieces. Heat 3-4 TBSP coconut oil (or other neutral, high-heat oil) in a skillet over medium heat. Add the pita, and cook, stirring frequently, until golden and crispy. Remove from the pan and toss lightly with salt.

For the dressing and salad:

  1. In a glass measuring cup, whisk together all of the dressing ingredients. Taste, and adjust if necessary (if the dressing needs more acidity, add more lemon juice, etc., to taste).

  2. Chop the romaine lettuce, cucumber, tomatoes, parsley, and mint, and place in a large bowl. (If you'd like to add radishes, red onions, or crumbled feta cheese, you can do so now.) Pour over enough dressing to coat, and toss to combine. Top with pita chips, and serve!

Notes
The pita chips can be baked or fried for this recipe, whichever you prefer. Baking the chips uses a bit less oil, and results in a lighter, more delicate chip. Pan frying uses a bit more oil, and gives you a sturdier, more robust chip that can hold up a little better to the dressing. I tend to bake them out of laziness, because I can toss the whole pita in the oven, set a timer, and make the rest of the salad while it's cooking. The fried chips are tastier, but you have to keep a close eye on them to keep them from burning.

Recipe adapted from Karen Srour -- find her recipe, HERE.
*************************
Mediterranean Fattoush Salad

  • tomatoes

  • cucumbers

  • bell pepper

  • red onion

  • 1 pc of garlic

  • green onions

parsley, dill, cilantro, mint

optional add-ins:

  •    thinly sliced radishes

  •    thinly sliced red onions

  •    crumbled feta cheese



dressing for croutons:

  • olive oil, garlic powder, salt


dressing for salad:

  • 1 lemon juice

  • olive oil

  • garlic

  • sumac

  • salt, pepper

*********************************


Восточная вариация на тему популярного греческого салата свежие овощи с сыром и
ломтиками обжаренной в масле питы

Продукты на 6 порций:
1/3 стакана оливкового масла для жаренья
2 вчерашние питы, нарезанные маленькими кусочками
1 ст. л. заатара 
2 помидора, нарезать маленькими кубиками
2 огурца, нарезать кубиками
1 светло-зеленый перец, нарезать кубиками
несколько листьев салата-латука, мелко нарезать
2 стебля зеленого лука, тонко нарезать
1 сиреневая луковица, нарезать полукольцами
1 острый перец чили*, тонко нарезать
50 г черных маслин без косточек
1/2 стакана листиков мяты, нарезать
1/2 стакана нарезанной петрушки
250 г брынзы, раскрошить или нарезать кубиками
1/2 стакана оливкового масла
сок 2 лимонов
соль

Tags: fattoush salad
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Я вернулась с моей новой бижутерией, ура!

    Я вернулась с моей новой бижутерией, ура! Случился у меня такой большой перерыв, не могла никак добраться до компьютера несколько месяцев... Но без…

  • Пельмени с фаршем из индейки

    Иногда балую себя любимую пельмешками. Обычно беру фарш индейки смеси тёмного и белого мяса, лук, зелень. Тесто из делаю из смеси 3х разновидностей…

  • Сироп из молодых побегов ели

    Нашла информацию о том, что можно использовать в пищу молодые побеги хвойных деревьев. Их добавляют в салаты, можно сделать прохладительный напиток…

  • Сама садик я садила...

    В настоящее время так сложились обстоятельства - всем нам нелегко! Находиться дома в закрытом пространстве и не зная чем себя занять, трудно.…

  • Как самим сделать замечательную смесь специй Za'atar

    Ингредиенты 2 стол.л. кунжут (sesame seeds, toasted) 1 стол.л. сушёный тимьян (dried thyme) 1 стол.л. сушёный орегано (dried oregano)…

  • Разгрузочные соки вместо еды

    Для меня сейчас наступило хорошее время чтобы больше экспериментировать с едой. Хочется усилить здоровый образ жизни. Я решила заменять хотя бы…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 4 comments