Да, мне понравился этот салатик и пошла искать по миру разные варианты. В этом посте собрала, чтобы не забыть, ингредиенты с разных сайтов. Единственное, что я для себя заменила лимонный сок бальзамическим уксусом, в котором есть сладкая нотка. Мне так больше нравится.
- 1-4 TBSP light olive oil, or refined (unflavored) coconut oil
- 1 large pita bread, regular or whole wheat (or 2-3 smaller ones)
- pinch of salt, to taste
- ⅓rd-1/2 cup fresh lemon juice, to taste (about 1½ - 2 lemons)
- ½ cup olive oil
- 1-2 cloves garlic, grated on a microplane or very finely minced
- 1 tsp. ground sumac
- ¾ tsp. kosher salt (or ½ tsp. table salt)
- ¼ tsp. black pepper
- 2 hearts of romaine lettuce, chopped
- 1 english cucumber, chopped into large bite-sized pieces
- 2 medium tomatoes (or a couple handfuls grape or cherry tomatoes) cut into large bite-sized pieces
- ½ cup flat leaf parsley, chopped
- ¼ cup fresh mint leaves, chopped
- Thinly sliced radishes
- Thinly sliced red onions
- Crumbled feta cheese
- To bake the pita chips: drizzle pita bread with 1-2 TBSP olive oil or melted coconut oil, rubbing it to coat both sides, and sprinkle lightly with salt. Bake at 350 degrees for 8-10 minutes, or until golden and crispy, then let cool and break into bite sized pieces.
- To fry the pita chips: cut or tear the pita bread into bite sized pieces. Heat 3-4 TBSP coconut oil (or other neutral, high-heat oil) in a skillet over medium heat. Add the pita, and cook, stirring frequently, until golden and crispy. Remove from the pan and toss lightly with salt.
- In a glass measuring cup, whisk together all of the dressing ingredients. Taste, and adjust if necessary (if the dressing needs more acidity, add more lemon juice, etc., to taste).
- Chop the romaine lettuce, cucumber, tomatoes, parsley, and mint, and place in a large bowl. (If you'd like to add radishes, red onions, or crumbled feta cheese, you can do so now.) Pour over enough dressing to coat, and toss to combine. Top with pita chips, and serve!
Recipe adapted from Karen Srour -- find her recipe, HERE.
- tomatoes
- cucumbers
- bell pepper
- red onion
- 1 pc of garlic
- green onions
optional add-ins:
- thinly sliced radishes
- thinly sliced red onions
- crumbled feta cheese
dressing for croutons:
- olive oil, garlic powder, salt
dressing for salad:
- 1 lemon juice
- olive oil
- garlic
- sumac
- salt, pepper
*********************************
Восточная вариация на тему популярного греческого салата свежие овощи с сыром и
Продукты на 6 порций:
1/3 стакана оливкового масла для жаренья
2 вчерашние питы, нарезанные маленькими кусочками
1 ст. л. заатара
2 помидора, нарезать маленькими кубиками
2 огурца, нарезать кубиками
1 светло-зеленый перец, нарезать кубиками
несколько листьев салата-латука, мелко нарезать
2 стебля зеленого лука, тонко нарезать
1 сиреневая луковица, нарезать полукольцами
1 острый перец чили*, тонко нарезать
50 г черных маслин без косточек
1/2 стакана листиков мяты, нарезать
1/2 стакана нарезанной петрушки
250 г брынзы, раскрошить или нарезать кубиками
1/2 стакана оливкового масла
сок 2 лимонов
соль