мой волшебный мир кулинарии и творчества (laura_mz) wrote,
мой волшебный мир кулинарии и творчества
laura_mz

What Is Caster Sugar? Does It Really Make a Difference in Baking?

Caster sugar goes by a variety of names, including castor sugar, baker’s sugar, and superfine sugar, the last of which alludes to what exactly it is: a finer granulated sugar. If a grain of granulated sugar is big and a grain of powdered sugar is tiny, caster sugar would be somewhere in between.


57822a2d-4d17-4dee-b16d-0626941bcb29--2016-0219_how-to-make-powdered-sugar_mark-weinberg_205 (700x466, 333Kb)

On the top sit different sugars; on the bottom sit their powdered counterparts. The caster versions of these sugars would be right in the middle. Photo by Mark Weinberg


After learning about this difference, member Eliza Triggs made back-to-back batches of Ottolenghi and Goh’s Cranberry Almond Cookies and found that using caster sugar did make a noticeable difference in the appearance and taste:

The iced cookie on the bottom is made with regular sugar; it looks and tastes drier and denser (although it’s definitely a tasty biscuit). The one on the top is made with caster sugar, and (although it’s still crumbly) is softer, lighter, and more buttery.


b96325b8-af74-4ef7-8abd-1c47173f1bbd--superfinesugarcomparison (700x523, 385Kb)

Cranberry Almond Cookies made with superfine sugar on the top, regular granulated on the bottom. Photo by Eliza Triggs‎

Helen Goh explained that caster sugar appears in so many of the recipes in Sweet because: "In the UK, we use it for most baked goods, especially if it is being creamed/beaten with butter for making cakes, or for whisking with egg whites for meringues."

While caster sugar is readily available in the UK, Baking Club members in the United States have had trouble locating it, and when they can get their hands on it, they find it is priced much higher than regular granulated sugar. Luckily, Goh provided the group with three strategies to still get optimal outcomes in their baked goods.

Start with cooler than room temperature butter.

Goh explains that if you are creaming sugar with butter (for cakes or cookies, for example), starting with firmer butter allows you to cream the two together for a bit longer without it turning greasy, adding:

Over-creaming can result in an oily, dense cake because the butter has essentially melted. Similarly, under-creaming can result in a dense, dry cake, because the butter and sugar have not had enough air incorporated into it, and the sugar granules remain large, so the cake/crumb will be coarse and heavy.


121365d2-4231-4a5a-b4e8-25aba5a56934--2016-0219_how-to-make-powdered-sugar_mark-weinberg_198 (392x392, 91Kb)

2b496d9e-b3ea-43fa-a93b-b6543e11cb6b--food52_06-05-12-3303 (392x392, 76Kb)

Whisk egg whites on a lower speed.

If you're combining sugar and egg whites for something like a meringue, Goh suggests whisking the egg whites and granulated sugar together on a slightly lower speed so the sugar granules have more time to dissolve, adding:

One of the ways you can tell if your meringue is ready for the oven is if you can barely feel the sugar granules between your thumb and forefinger. I have seen a few 'speckled' pavlovas which look like undissolved sugar granules.

Make your own caster sugar.

You can also skip the workarounds and cut to the chase by making your own caster sugar. Simply process regular granulated sugar in a food processor, high-powered blender, or (clean) coffee grinder until the sugar granules are smaller. (Just keep an eye on it—if you process it too long you'll end up with homemade powdered sugar instead.) Goh notes that the granulates won't be as uniformly sized as the store-bought variety, but says that it will work fine.

Once you've made a batch of caster sugar, here are a few recipes to put it to good use:


e304c4b5-3302-4c6e-9f32-efe7d4c61f95--2014-1216_lemon-meringue-496 (700x466, 178Kb)

the source

Tags: baking, sugar, полезные советы
Subscribe

  • Я вернулась с моей новой бижутерией, ура!

    Я вернулась с моей новой бижутерией, ура! Случился у меня такой большой перерыв, не могла никак добраться до компьютера несколько месяцев... Но без…

  • Пельмени с фаршем из индейки

    Иногда балую себя любимую пельмешками. Обычно беру фарш индейки смеси тёмного и белого мяса, лук, зелень. Тесто из делаю из смеси 3х разновидностей…

  • Сироп из молодых побегов ели

    Нашла информацию о том, что можно использовать в пищу молодые побеги хвойных деревьев. Их добавляют в салаты, можно сделать прохладительный напиток…

  • Сама садик я садила...

    В настоящее время так сложились обстоятельства - всем нам нелегко! Находиться дома в закрытом пространстве и не зная чем себя занять, трудно.…

  • Как самим сделать замечательную смесь специй Za'atar

    Ингредиенты 2 стол.л. кунжут (sesame seeds, toasted) 1 стол.л. сушёный тимьян (dried thyme) 1 стол.л. сушёный орегано (dried oregano)…

  • Разгрузочные соки вместо еды

    Для меня сейчас наступило хорошее время чтобы больше экспериментировать с едой. Хочется усилить здоровый образ жизни. Я решила заменять хотя бы…

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 29 comments

  • Я вернулась с моей новой бижутерией, ура!

    Я вернулась с моей новой бижутерией, ура! Случился у меня такой большой перерыв, не могла никак добраться до компьютера несколько месяцев... Но без…

  • Пельмени с фаршем из индейки

    Иногда балую себя любимую пельмешками. Обычно беру фарш индейки смеси тёмного и белого мяса, лук, зелень. Тесто из делаю из смеси 3х разновидностей…

  • Сироп из молодых побегов ели

    Нашла информацию о том, что можно использовать в пищу молодые побеги хвойных деревьев. Их добавляют в салаты, можно сделать прохладительный напиток…

  • Сама садик я садила...

    В настоящее время так сложились обстоятельства - всем нам нелегко! Находиться дома в закрытом пространстве и не зная чем себя занять, трудно.…

  • Как самим сделать замечательную смесь специй Za'atar

    Ингредиенты 2 стол.л. кунжут (sesame seeds, toasted) 1 стол.л. сушёный тимьян (dried thyme) 1 стол.л. сушёный орегано (dried oregano)…

  • Разгрузочные соки вместо еды

    Для меня сейчас наступило хорошее время чтобы больше экспериментировать с едой. Хочется усилить здоровый образ жизни. Я решила заменять хотя бы…